Descriere
Leurda-Usturoi salbatic
4-5 bulbi la ghiveci - 6 lei
La Leurda partea vegetala se usuca si bulbisorii/stolonii raman in pamant,este o transformare normala la aceasta planta.Planteaza bulbisorii in locul ales,de prefarat mai umbros si la primavara sunt primii care vor infrunzii.
Denumire ştiinţifică: Allium ursinum
Denumire populară: Leurdă, usturoi sălbatic, usturoi de pădure, usturoiul ursului.
Descriere soi: plantă perenă cu înălţimea de 25 - 30cm.
Se cultivă pentru frunze care se recoltează primăvara înainte de înflorirea plantei.
Se folosesc frunzele în stare proaspătă sau congelată.
Utilizare: condiment în industria alimentară.
Cultura: se seamănă primăvara în luna martie - aprilie sau toamna în octombrie - noiembrie.
Distanţa dintre plante aprox. 30cm..
Leurda sau usturoiul ursului (Allium ursinum) creşte spontan în păduri de foioase umbroase şi umede, văi, dar se poate cultiva şi în grădină.
Se recoltează frunzele proaspete care sunt valoroase prin conţinutul de uleiuri volatile, iod, zahăr, sulf, fructoză.
Se foloseşte la asezonarea supelor, mâncărurilor de tot felul şi a salatelor având efecte curative: curăţă sângele, vindecă erupţii cronice, hipotensiv, catar stomacal şi intestinal, crampe, viermi intestinali, mai ales tenie, intoxicaţii cu nicotină, afecţiuni cardiace.
lataifas-leurda-curata-sangele-stomacul-si-intestinele-cum-sa-o-consumi/