Descriere
Crizantema comestibila-Shungiku - 100 sem - 4 lei
Crizantema comestibila-Shungiku, Glebionis coronaria,anterior numit Chrysanthemum coronarium este o specie de planta cu flori din familia Aster, Asteraceae .
Este originara din Marea Mediterană și Asia de Est ,sinonime Chrysanthemum Greens, Garland Chrysanthemum, Chop Suey Greens, Crown Daisy, Kikuna, Mirabeles and Shungiku. Crizantema comestibila-Shungiku este o minunata planta anuala,cu o inaltime de 40-60 cm ,cultivata ca planta ornamentala,medicinala si o verdeata gustoasa in salate si mancaruri. Flori galbene aromate infloresc de primavara pana toamna tarziu.
Florile boboci ,ori deschise complect pot fi folosite pentru a face un ceai din plante benefice. Ceaiul de crizantema are o culoare frumoasă galbenă,cu un gust foarte plăcut aromat. Florile pot fi folosite proaspete sau uscate,in salate,patiserie.
Frunzele tinere sunt aromate si gustoase folosite in salate,supe,in retete asiatice,se pot culege continuu. Frunzele mature pot fi amare.
Crizantema comestibila-Shungiku pentru recolta de frunze se insamanteaza esalonat la interval de 2-3 saptamani,din martie pana la sfarsitul lunii iulie. Semintele se acopera cu putin pamant;distanta intre randuri de 20 cm,au nevoie de lumina pentru a germina,vor germina in 10-18 zile la o temperatura de 15-20 gr C. Pentru a crea mediul umed si cald se introduce ghivecelul/tavita intr-o punga,care se aeriseste zilnic. Rasadurile suficient dezvoltate se repica la o distanta de 5-6 cm in jardiniere,ghivece pentru a obtine frunze tinere,iar la 20-30 cm in gradina pentru plante mature. Se ciupesc varfurile cand planta are 6 cm inaltime pentru a incuraja cresterea stufoasa.
Crizantema comestibila-Shungiku prefera sol cu un drenaj bun,apă moderat,intr-o zona cu mult soare, de preferat sa fie plantata prin gradina,printre alte plante si legume,pomi fructiferi. Aceasta planta poate fi folosita ca planta companion pe langa legume,impotriva omizilor si alte insecte daunatoare,resping nematodele si atrag diverse insecte benefice.
Crizantema comestibila-Shungiku se autoinsamanteaza,daca se lasa sa faca seminte. Se uda si fertilizeaza in mod regulat. Planta este bogata in minerale si vitamine cu concentrații de potasiu la 610 mg / 100 g și caroten la 3,4 g / 100 g, în porțiuni comestibile. In plus, planta conține diferite antioxidanți (în tulpină, frunze, rădăcină și țesuturi) care au potențialele beneficii pe termen lung pentru sănătatea umană, deși s-au observat, de asemenea toxice (dioxina) proprietăți. Extrase din C. coronarium var. spatiosum s-au dovedit a inhiba creșterea de Lactobacillus casei, o bacterie intestinală umană benefic. http://en.wikipedia.org/wiki/Glebionis_coronaria Crizantema comestibila detalii
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.